Artikel i Lokaltidningen

02 AUG 2009 20:15
När Strömsunds Tennisklubb bildades för 80 år sedan var tennis en societetssport.
Idag utövas den av gemene man och återväxten i klubben är god.
- Håller intresset i sig hos våra barn och ungdomar kan det bli seriespel igen framöver, säger klubbens ordförande Robert Forsberg.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 01:58

Länk till artikel i Lokaltidningen <-- Klicka här

Bra återväxt i jubilerande tennisklubb

Foto: Pernilla Hermansson

Tioåriga tjejerna Ebba Pedersén, Tina Forsén, Maria Quan och Annica Johansson pustar ut vid nätet. De är med i sommarens tennisskola. ”Det är jättekul att spela tennis men det är svårt att träffa bollen ibland”, säger de.

Det är kokhett och de två banorna Strömsunds Tennisklubb rår om i Tingvalla måste vattnas med en timmes mellanrum för att hålla sig fräscha. Något som uppskattades av barnen som deltog i sommarens tennisskola – en svalkande springtur under sprinklern gav nya krafter.
- Uppslutningen på tennisskolan har varit oerhört bra. I år är 34 anmälda och förra året var det 36. Det är till och med mer än i Östersund och det tycker vi är jättekul, säger Robert Forsberg, ordförande i föreningen och får medhåll av Mattias Mårtensson i styrelsen.

En societetssport
I år firar klubben 80 år och mycket har hänt sedan starten. På den tiden var tennis en societetssport, kallad den ”vita sporten” eftersom alla utövare skulle ha vita T-shirts med krage på sig. Idag är tennis en sport för alla.
- Bosse Lång har varit en viktig kugge i föreningen. Från mitten av 1970-talet till mitten av 1990-talet var han en otrolig eldsjäl och jag tror inte klubben hade varit lika stor idag om inte han hade funnits. Hans son Manne spelade i klubben och är idag tränare i Stuttgart, säger Robert Forsberg.

”Strömsund har hävdat sig bra"
Både han och Mattias har tävlingsspelat och klubben har deltagit i seriespel, men nu är det drygt tio år sedan. Fast om dagens intresse bland barn och ungdomar i klubben håller i sig ser de båda stora möjligheter framöver. Några av de yngre spelarna har potential.
- Lilla Strömsund har hävdat sig bra när det gäller tennisen under åren, vi har bland annat varit med i Kalle Anka-cup med final i Båstad. Om de yngre fortsätter att träna på och inte tappar intresset kan det absolut bli aktuellt att spela i serie igen, säger Mattias Mårtensson.

Uppskattad tävling
Redan i slutet på juli blir det faktiskt tävling när föreningen anordnar den årliga Semesterdubbeln. En tävling som arrangerats i minst 30 år och som alltid lockar mycket folk.
- Många av de som spelade tennis som barn kommer hit för att kanske spela med sina barnbarn eller barn. Det är alla åldrar och brukar vara oerhört uppskattat, säger Robert som ska bilda par med Mattias i turneringen.
I samband med den ska klubben också uppmärksamma jubiléet men riktigt hur är inte klart än.

Kul med tennisskola
På banan tränar flickorna i tennisskolan vidare.10-åriga tjejerna Ebba Pedersén, Tina Forsén, Maria Quan och Annica Johansson har jättekul, även om de tycker att tränaren Patrik ”Putte” Larsson från Norråker är lite för hård ibland:
- Han tvingar oss alltid att hämta bollarna, säger de och skrattar.
Fotnot: Tennisskolan arrangerades under förra veckan.
Pernilla Hermansson

Fakta/från första protokollet
Den 16 juli 1929 togs beslutet att bilda Strömsund Lawn Tennisklubb. Enligt det allra första protokollet var
Byggmästare Osvald Englund, kassören Sigge Otterström, landsfiskalen John Mårtén, köpmannen L Söderberg samt Uno Mårtén vid protokollet närvarande.
Som allra första ordförande valdes Osvald Englund.

Som första punkt i stadgarna kunde följande läsas: "Strömsunds tennisklubb har till ändamål att i Strömsund med omnejd utöva tennissport och verka för utbrett intresse för denna idrottsgren."

Som fjärde punkt finns skrivet att aktiva medlemmar, manliga och kvinnliga, skall erlägga en inträdesavgift ,10 kr, och en årsavgift på 3 kr. Passiva medlemmar behövde bara erlägga årsavgiften på 3 kr. Ständig ledamot erlägger 35 kr.

Antal medlemmar registrerade 1929 var 18 st, 6 damer och 12 herrar.

I styrelseberättelsen kan man läsa att klubbens inkomster under det första året var 758,59 kr och att utgifterna uppgick till 593,30 kr. Behållningen kr 165,29 fanns insatta i Jämtlands Folkbank.

Årssammanträden och styrelseberättelser från 1929 och framåt finns alla nertecknade i Protokollböcker som finns i klubbens ägo.

1932 hölls första klubbtävlingen med 18 deltagare.

Klubbmästerskap 1932
Herrar Singel

1:a K-G Kjällman
2:a Torsten Olofsson
3:a Jonas Amcoft
4:a S Mårtensson

Damer Singel
1:a Elma Starin
2:a Britta Bergström
3.a Kerstin Englund
4:a Britta Rundström

Foto: Pernilla Hermansson
Att tennisstjärnorna Calle Schröder och Fred Perry spelade en uppvisningsmatch i Strömsund 1954 är det nog inte så många som vet. Men Mattias Mårtensson, till vänster, och Robert Forsberg i Strömsunds Tennisklubb är mycket stolta när de visar upp bildbeviset.

Foto: Pernilla Hermansson
Tennistränaren Patrik "Putte" Larsson från Norråker hade fullt upp under tennisskolan. "De är jätteduktiga så jag har roligt på jobbet. Med de yngre barnen blir det mest lekbetonad träning. De äldre måste lära sig att bli mer fokuserade", säger han.
Skribent: Robert Forsberg

besöksräknare